maanantai 23. kesäkuuta 2014

F1 Austria GP

Jahas, on taas tullut aika pitkä tauko kirjoittamisesta. Syy on sama mitä aiemminkin: ei ole tapahtunut mitään mullistavaa. Koko kesäkuu on mennyt sairastellessa ja nyt on reilun viikon verran saanut niistellä nenää. Ei mitään vakavampaa, mutta urheilla ei tarvi. Vielä olisi hyppysellinen byrokratiaa ja yksi tentti. Kummasti sitä vähän haikein mielin on täältä pois lähdössä, vaikka omalle kohdalle onkin sattunut jos jonkinlaista vastoinkäymistä. 4-5 viikon sairastelut eivät ole auttaneet tilannetta yhtään. Pari asiaa oli reissun tavoitteena, joiden toteutuminen alkoi näyttää epävarmalta. Yksi oli Innsbruckissa käyminen, joka ehtiikin vielä toteutua. Keskiviikkona lähtö, maanantaina paluu. Välissä pyörähdys Zürichissä kaveria moikkaamassa. Hoksasin hetki sitten, että olen kiertänyt/tulen kiertämään kaikki Itävallan varsinaiset naapurimaat. Liechensteinia ei lasketa. Tsekkiin en myöskään ehtinyt. No, olen minä siellä käynyt aikoinaan.

Niin, se toinen asia mikä meinasi jäädä toteutumatta. Formulat! Monen vuoden (11 vuoden) tauon jälkeen Itävallan GP on taas kalenterissa. Ja vieläpä juuri sinä vuonna ja sinä vuodenaikana kun minä olen Itävallassa vaihtoa suorittamassa. Joten tottakai sinne pitää päästä, varsinkin kun rata sijaitsee vain noin 75km päässä Grazista. Vaan kuinka ollakaan, joku muukin halusi päästä radan varteen kuuntelemään pärinää pitkän tauon jälkeen ja kaikki liput olivat loppuunmyyty jo aikoja sitten. Kaikki edullisimmat liput, korjaan. Tätä vastoinkäymistä sulattelin pala kerrallaan koko kevään ajan ja olinkin hyväksynyt, että F1-kisojen seuraaminen, yksi pienistä unelmistani, ei ole toteutuva tänä vuonna.

Oli perjantai, sateinen ilta ja Suomessa juhannus, kun sain puhelun. Yksi kaveri espanjanmaalta oli estynyt katsomaan kisoja sekä lauantaina että sunnuntaina, joten hän tarjosi lippuja kaupaksi. Pari hetkeä asiaa tuumailin. Liput maksaa rahaa ja rahaa on rajallisesti. Toisaalta en tule ikinä, koskaan saamaan yhtä helppoa ja edullista tilaisuutta päästä katsomaan formula-kisoja. Päätös oli tehty.

Reilun tunnin verran ajaa Grazista radalle Spielbergiin. Lippumme kantoivat nimeä General Admission, joka tarkoittaa suomeksi nurmikenttää ja seisomapaikkoja. Sen enempää F1-sirkusta ja sarjan ympärillä pyörivää glamouria emme päässeet näkemään. Auto parkkiin pellolle ja lyhyt jalkapatikka radan varteen. Samana viikonloppuna ajettiin myös junioriluokat GP2 ja GP3 sekä Porsche Cup. Jotta saisi hyvät paikat, oli radalle mentävä jo hyvissä ajoin. Toisinsanoen molemmat päivät menivät kokonaisuudessaan kisapaikalla. Sunnuntain F1-kisa alkoi kahdelta, me olimme paikalle aamulla hieman kahdeksan jälkeen. Toki nämä nurmipaikat eivät tarjonneet niin hyvää näkymää radalle, mitä katsomopaikat, mutta pitkä päivä oli miellyttävämpi viettää nurtsilla. Matkassa oli retkipatkoja sekä pari retkituolia, jotka riittivät hyvin 3-4 hengen seurueellemme.

Lauantai meni mukavasti eri sarjojen aika-ajoja katsellessa. Runsaasti kritiikkiä saanut uusien F1-moottorien alhainen melutaso oli erittäin totta ja kieltämättä vähensi fiilistä. Melkein joutui omalla suulla päristelemään. Sunnuntai starttasi muiden sarjojen kilpailulla, jota seurasi paraati sekä ilmailunäytös. Tästä en oikein mitään tiennytkään. Pojat puhuivat legendaarisen Niki Laudan, 70- ja 80-luvun formulatähden hyppäävän vanhan formulan puikkoihin ja ajavan muutaman kierroksen näytösmielessä. Enpäs jaksanut oikein uskoa. Totta ne puhuivat! Niki Lauda ajoi vuosimallin -76 Ferrari 312T2:lla, samalla millä ajoi surullisenkuuluisan kolarin Nürburgringillä. Ja ajoi vielä oikeasti kovaa! Enpäs olisi uskonut näkeväni Niki Laudan,65v, ajavan formulalla, mutta näin siinä nyt pääsi käymään. Samassa paraatissa oli muitakin legendaarisia vanhempia F1-malleja, jotka muistuttivat, miltä formulat ovat ennen kuulostaneet. Vapaastihengittävä V10 kuulostaa paremmalta, mitä ahdettu V6. Kaiken kruunasi Valtteri Bottaksen hieno kolmas sija ja uransa ensimmäinen palkintopallisija. Mersun ylivoiman takia parempaa sijaa ei voi oikein toivoakaan.

Lauantaina porukkaa oli vielä melko vähän.

Porsche Cup
Näyttävä ulosajo GP3-kisassa. Kuvassa ei niinkään näyttävä..


Kuljettajat rekan kyydissä. Bottas screenillä haastateltavana.
Paraatikulkue ennen kisaa. Legendaarisia autoja eri vuosikymmeniltä. Niki Lauda kärkikolmikossa.


Poikia väsytti paluumatkalla

Oli se vaan upeaa nähdä ajamista paikanpäällä. Varmasti jatkossa tulee katsottua kisoja televisiosta hieman eri valossa.

P.S. Ystäväni ja kaverini Suomessa keräsivät alle vuorokaudessa kasaan kolehdin, joka olisi kattanut matkat kokonaisuudessaan Itävallasta Suomeen ja takaisin. Päätin kuitenkin jättää suomalaisen juhannuksen vieton väliin tällä kertaa. Vaikka vähän haikeaa täältä onkin lähteä, on suuri ilo päästä Suomeen näin hyvien ystävien seuraan. Tässähän ihan iso mies liikuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti