tiistai 8. huhtikuuta 2014

Budapest 20 tunnissa

Terve!

Alkuviikko on mennyt kouluun liittyviä artikkeleita lukiessa ja urheillessa. Polvet ovat vähän alkaneet vittuilemaan juostessa ja salilla, minä olen vittuillut takaisin ja jatkanut normaalisti suorittamista. Ihmiset varmaan luulevat, että minulla on Touretten syndrooma. Tänään uskalsin käydä Lidlissäkin ensimmäistä kertaa nihkeän ensikäynnin jälkeen. Oli käteistä JA paikallinen pankkikortti. Se tästä viikosta. Puhutaanpa viime viikonlopusta. Pe-su meni mukavasti ja vauhdikkaasti Unkarissa, loppukohteena Budapest. Heti alkuun saatiin kokea vastoinkäyminen, kun varaamamme VW Golfin tilalle "jouduttiin" ottamaan uudenkarhea mersun A-sarjalainen. Tästä shokista selvittiin. Pätevä peli. Seitsemänpykäläinen automaattiaski start-stop järjestelmällä jne. Tällä kertaa seurueeseen kuului reissun pääsuunnittelija David saksanmaalta, jenkki Joseph sekä minä, Riku ja Elisa Suomesta.

Varsinaisesta ohjelmasta minulla ei ollut sen suurempaa tietoa eikä toisaalta kiinnostustakaan. Budapestissä kun ei mitään minulle erityisen tärkeää kohdetta ollut, oli mukava vain seurata muita. Päätettiin matkustaa pieniä teitä pitkin poiketen ison Balatan-järven rannalla. Yllättävää Unkarin maaseudussa oli mutkaiset ja erittäin hyväkuntoiset tiet. Odotukset olivat pelkässä peltomaisemassa, mutta onneksi olin väärässä. Itse järvi oli hieno ilmestys, vaikkei se ihan elämäni ensimmäinen järvinäkymä ollutkaan. Tihanyn kylä järven rannalla, missä pysähdyimme syömään ja jaloittelemaan, oli myös erittäin upea.

Johtotähti
Balatan-järvi

Näkymä Tihanyn kirkon kupeesta
Budapestissä olimme noin kymmenen aikaan illalla. Hostellimme löytyi suhteellisen helposti suuresta kaupungista. Ensimmäisenä iltana ehdimme vähän jaloitella ja käydä vilkaisemassa parlamenttirakennusta ja joen toisella puolen muutamalla oluella.

Kyllä, tämän niminen hostelli
Parlamenttitalo. Melkoinen pytinki!
Weissbieriä. Tottakai
Lauantaina herättiin kahdeksan aikoihin, jotta ehditään nähdä mahdollisimman paljon. Sunnuntai kun mennee taas paluumatkassa. Aamupäivästä osallistuttiin noin kolmen tunnin mittaiselle ilmaiselle opaskierrokselle.Tämä oli todella hyvä idea! Tuli opittua pintapuolisesti Budapestin historia aina 1000-luvun alusta alkaen. Kierros päättyi Buda-mäen huipulle, missä sijaitsee mm. Budan linna. Opaskierroksen pituus pääsi yllättämään, niin myös nälkä. Onneksi kaikki on täällä edullista. Alkuruoaksi Gulash-keitto, pääruokana ankan rintaa ja risottoa, olut ja snapsi paikallista Balinkaa maksoi yhteensä 21 euroa. Alkumatkasta nostamani 25000 forinttia (n. 85e) riitti koko matkan ajaksi. Edullinen kaupunki.

Budan linna.

Parlamenttitalo päiväsaikaan
Joku paikallinen herkku. Niin imelää, että kolme lusikallista riitti minulle. 

Päivällisen jälkeen porukkamme jakaantui. Minä ja Riku päätettiin mennä kohteeseen nimeltä House of Terror. Paikka täynnä natsien ja neuvostoliittolaisten tekemiä kidutuksia, kidnappauksia, juutalaisvainoa jne. Muut menivät kokemaan turkkilaisten lahjaa Unkarilaisille - kylpylää. Kylpylä olisi ehkä ollut hieman rentouttavampi kokemus. Nimestäkin voi päätellä, että kyseinen rakennus oli ihan tosissaan ahdistava. Pimeä, hitaasti liikkuva hissi menee kellariin ja ruudussa mies selittää kuinka ihmisiä teloitettiin. Kellari olikin täynnä erilaisia sellejä ja löytyi sieltä hirsipuukin.


Selli, missä mahtuu juuri ja juuri seisomaan

Illalla kokoonnuimme kylpylän lähettyville tarkoituksena kiivetä Gellert-mäen huipulle. Puolimatkassa mäskipäissään kiivetessä idea alkoi tuntumaan huonolta, mutta näkymät huipulta olivat kyllä uskomattomat! Kaupungin valot jatkuivat niin pitkälle kuin silmä kantaa. Ja jokaiseen ilmansuuntaan. Tämän jälkeen ilta jatkui ruokailun ja illanvieton merkeissä. Nukkumassa olimme neljän aikoihin aamuyöstä, eli noin 20 tuntia tuli valvottua. Kävelyäkin tuli päivän mittaan 15-20 kilometriä, joten jalat alkoivat olla lopussa ja jokainen olut tuntui ansaitulta.

Näkymät Gellert-mäen huipulta

David, minä, Riku, Elisa, Joseph

Sunnuntaina suuntasimme Budapestistä pohjoiseen ja etenimme Tonava-jokea myötäillen takaisin Itävaltaan. Välissä pysähdyimme jonkin helvetinmoisen kirkon luona, josta näkyi vastarannalle Slovakiaan. Itävallan puolella kävimme pyörähtämässä Neusiedler See-järven rannalla. Todella hyvä paikka - katsoa formuloita. Siinä pitseriassa oli ainakin 60 tuuman telkkari. Itse järvessä ei niinkään ollut näkemistä ainakaan suomalaisen silmin.
Todella massiivinen kirkko pienessä kaupungissa
Slovakia vastarannalla

Kiivettiin kupoliin. Portaat alkoi ottaa kupoliin.

Kaikenkaikkiaan reissu oli todella miellyttävä ja aktiivinen. Tuli koettua sekä nähtävyydet että yöelämä. Vuokra-auton valinta junan sijaan osoittautui hyväksi, sillä Unkarin maaseutu ja itse matkanteko oli myös mukava kokemus. Tämä oli myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Auto, polttoaineet, tiemaksut ja majoitus kustansivat yhteensä noin 60e/hlö. Pakko vielä mainita, että itse auto oli kyllä erinomainen. Ajoin puolet matkasta, enkä keksi mitään moitittavaa. 


Ainiin. Sain kuin sainkin selville, mitä kämppis lämmittää mikrossa aamuisin. Maitoa! Maitokaakaota varten.

2 kommenttia:

  1. Tyylisi kirjoittaa on hykerryttävä, nerokasta sanataiturointia :)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Tällä kertaa tosin tuntui, että pystyisin parempaankin: )

    VastaaPoista